دسته بندی نشده

Novi detalji atentata na iranskog naučnika: Korišten izraelski mitraljez na daljinsko upravljanje

SaharTV – Prema informacijama koje je objavila iranska novinska agencija Iran Press, atentat na istaknutog iranskog naučnika iz oblasti nuklearne fizike, Mohsena Fahrizadea, izveden je mitraljezom na daljinsko upravljanje izraelske proizvodnje, koji je bio postavljen na kamionet Nissan.

Šehid Fahrizade je u petak zajedno sa svojom suprugom putovao u neprobojnom vozilu iz sjeverne iranske pokrajine Mazandaran prema području Damavand u blizini Teherana. Kada se vozilo koje je obezbjeđivalo njihov automobil udaljilo nekoliko kilometara radi provjere sigurnosti nastavka puta, prema Fahrizadeovom vozilu ispaljeno je nekoliko metaka. Misleći da je udario i neku vanjsku prepreku, on se zaustavlja i nakratko izlazi iz vozila. U tom trenutku počinje uzastopna paljba s kamioneta koji je bio parkiran u blizini.

Mitraljez je imao specijalni izraelski uređaj za kontrolu, koji je započeo paljbu čim je identifikovao lice Mohsena Fahrizadea. Prema tome, napadač nije bio prisutan na sceni.

Naučnika su pogodila tri metka, u leđa i predio kukova, što dovodi do presijecanja kičmene moždine. On je hitno prebačen u ambulantu,  a zatim helikopterom u jednu teheransku bolnicu, no ljekarski tim nije ga uspio spasiti.

Nekoliko trenutaka nakon paljbe, Nissan je eksplodirao. Operacija je trajala oko tri minute, a niko osim Fahrizadea, koji je ubijen, i njegovog ranjenog tjelohranitelja nije ranjen niti poginuo.

Čini se kako je eksplozija vozila Nissan, koje je bilo napunjeno eksplozivnim materijalom, trebala oštetiti tim koji je pratio i obezbjeđivao naučnika, kao i mitraljez, kako bi se u potpunosti uništili dokazi na terenu. Ostatci mitraljeza pokazuju da je on proizveden u Izraelu.

Potraga za vlasnikom eksplodiranog vozila pokazala je da se on nalazio izvan Irana prije oko mjesec dana.

Također, Iran Press je dobio dokaze o direktnoj umiješanosti izraelske špijunske službe u atentatu, što u planiranju što u izvođenju istog.

Također, novinari Iran Pressa dobili su informacije i o umiješanosti terorističke organizacije MKO u atentat na čelnika Organizacije za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, koji je izvršen u petak popodne.

Show More

Related Articles

Back to top button