svijetvijesti

Rusija u UN pokreće pitanje američkih pretenzija na Mjesec

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mjesečeve resurse, saopštila je pres-služba „Roskosmosa“ za Sputnjik.

„Odgovarajuća tačka stavljena je na dnevni red sjednice (pravnog pododbora Komiteta UN za mirnu upotrebu svemira)“, precizirala je ruska državna korporacija.

Prema informacijama na sajtu navedenog odbora, sljedeća sjednica održaće se u aprilu 2021. godine.

Proljetos je američki predsjednik Donald Tramp potpisao ukaz kojim se osigurava pravo Amerikanaca za kopanje svemirskih resursa i naložio da se o tome za šest meseci razgovara sa drugim zemljama.

„Roskosmos“ je ovu inicijativu nazvao agresivnom i štetnom za međunarodnu saradnju. Direktor korporacije Dmitrij Rogozin uporedio je ove planove sa invazijom na Irak i Avganistan.

Prema članu 11. Sporazuma o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima, koji je odobrila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1979. godine, „Mjesec ne podliježe nacionalnom prisvajanju ni proglašenjem suvereniteta nad njim, ni upotrebom ili okupacijom, niti bilo kojim drugim sredstvima“.

Međutim, ni Sjedinjene Američke Države ni tadašnji SSSR (Rusija) ovaj dokument nisu ratifikovale. Osim toga, u njemu se ništa ne govori o komercijalnim strukturama.

(Sputnjik)

Show More

Related Articles

Back to top button