bliski istokvijesti

Izrael se ruši iznutra

SaharTV – Istaknuti izraelski analitičar tvrdi da ne postoji vanjska prijetnja cionističkom režimu Izraela, već da će ga uništiti unutrašnja neslaganja.

Kako prenosi iranska novinska agencija Fars, Josi Malmen, cionistički analitičar i novinar, vjeruje u tvrdnje prethodnih političara u Tel Avivu, a to je da je unutrašnja opasnost ta koja prijeti opstanku tzv. jevrejske države, a ne vanjska.

On se prisjeća i izjave bivšeg sirijskog predsjednika Hafeza Asada da je prisustvo cionista, kao i kršćana, na tlu Bliskog istoka, samo privremeno.

Također, cionistički novinar ističe kako podjele, neslaganja, mržnja prema vrijednostima liberalizma, politički jaz između desničara, umjerenih i ljevičara, između sekularnih i vjeri privrženih građana, između zapadnjaka i istočnjaka, prijete labavom sistemu Izraela. Tome se dodaje i okupacija i tlačenje palestinskog stanovništva, što može imati opasne posljedice po Tel Aviv.

„Prethodnih godina, većina stanovnika Izraela imala je zajednički mentalitet, željela izgradnju države, naselja, sigurnost, demokratske vrijednosti, moral i vjeru u pravdu. Zato su se građani bili spremni boriti, čak i žrtvovati se na tom putu. Taj zajednički osnov sada nestaje. Mnoga djeca i odrasli u Izraelu boje se i strepe od bilo kakvog učešća. To je stvarna zabrinutost, i krik iz dubine srca“ – tvrdi on.

Show More

Related Articles

Back to top button