bihvijesti

Na današnji dan na Ahiret preselio Alija Izetbegović

(Foto: Arhiva SDA)

 

SaharTV – Na današnji dan, 19. oktobra 2003. godine, u Sarajevu je na Ahiret preselio Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije Republike BiH tokom agresije na BiH.

Bio je predsjednik BiH u najtežim vremenima za njen opstanak i do sada jedini političar u ovoj zemlji kojega najveći broj građana naše zemlje još uvijek smatra jedinim istinskim liderom naroda kojemu je pripadao.

Alija Izetbegović je jedini ratni lider u regionu koji, u najtežim vremenima za opstanak države BiH i naroda kojemu je pripadao, nije bio osumnjičen niti optužen za ratne zločine.

Izetbegović je jedini regionalni lider koji nije optužen za ratne zločine

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a odrastao i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

1990. godine pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA), a na prvoj osnivačkoj skupštini ove stranke, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik.

Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

– Dragi građani Bosne i Hercegovine, želim Vas obavijestiti o svojoj odluci da se po isteku mandata moje sadašnje funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH povučem iz Predsjedništva, što znači 12. oktobra ove godine.(…) Razloga za moje povlačenje ima više, a glavni su moje godine (u augustu navršavam 75 godina) i moje zdravlje. Posao člana Predsjedništva u ovim uslovima zahtjeva fizičku i nervnu kondiciju koju ja nemam. Zahvaljujem se svim koji su me podržavali u proteklih deset teških godina naše povijesti. Želim da se ostvari san bosanskih patriota o cjelovitoj, demokratskoj i prosperitenoj Bosni i Hercegovini – saopćio je tada Izetbegović.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, među svojim saborcima.

Na dan dženaze, unatoč obilnoj kiši, duge kolone ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, ali i brojne delegacije iz cijelog svijeta, željeli su mu odati posljednju počast.

Povodom obilježavanja 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine večeras će, u organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović”, biti upriličena akademija u sarajevskoj Vijećnici.

Show More

Related Articles

Back to top button