iranvijesti

Još jedan uspjeh iranske strategije otpora – ukinut embargo na oružje

SaharTV – Ono što je zabilježeno jučer, pet godina nakon implementacije nuklearnog sporazuma s Iranom, nije samo ukidanje UN-ovog embarga na oružje Iranu, već pobjeda Islamske Republike i njene strategije nad zapadnim zavjerama.

18. oktobra, konačno je istekao embargo na oružje Teheranu, te je tima ostvarena pobjeda nad udruženim pokušajima SAD i njenih saveznika da embargo bude produžen.

To što evropske zemlje nisu zvanično stale uz Vašington kada je on pozivao na produžetak embarga, ne znači da se one protive američkoj politici, već UN više nije imao prostora da manevriše na tom polju.

EU je ranije usvojila rezoluciju protiv Irana u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, te se isto namjeravalo i u Vijeću sigurnosti UN-a.

No, precizne poruke i djelovanje zasnovano na aktivnom otporu u Iranu spriječili su nastavak djelovanja na tom putu.

Teheran je više puta istakao da bi produžetak embarga značio potpuno protivljenje rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti, te da on neće prihvatiti odgađanje ukidanja embarga ni sekundu.

Danas, 19. oktobra, prvi je dan nakon ukidanja embarga, a Iranu ono nije potrebno za uvoz naoružanja, kako su to pokušali predstaviti u Bijeloj kući, već za podršku i izvoz oružja zemljama kojima prijeti opstanak zbog imperijalističke politike.

Show More

Related Articles

Back to top button