svijetvijesti

Prekinuto ispitivanje vakcine američke kompanije zbog neobjašnjive bolesti

Američka kompanija „Džonson end Džonson“ privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv korona virusa zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopšteno je iz te kompanije. 

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbjednosti, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svijetu, nakon što je „Astra Zeneka“ pauzirala kasnu fazu testiranja svoje eksperimetalne vakcine koja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivanja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi, prenosi Tanjug.

Kompanija „Džonson end Džonson“ saopštila je prošlog mjeseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv kovida 19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

Show More

Related Articles

Back to top button