bihvijesti

Skoro tri miliona i tristo hiljada građana na biračkom spisku za lokalne izbore u BiH

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je u četvrtak (8. oktobar) donijela Odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za lokalne izbore koji će se održati 15. novembra 2020. godine.

Objavljen je i broj birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu sa stanjem na dan prvi oktobar ove godine. Ukupno se u Centralnom biračkom spisku nalazi 3.283.194 birača, saopšteno je iz CIK-a.

U skladu sa Izbornim zakonom, broj birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu je osnov za određivanje maksimalnog iznosa novca koji politički subjekt može potrošiti za finansiranje izborne kampanje. Broj birača po kategorijama, odnosno prema opcijama glasanja će biti naknadno utvrđen i objavljen nakon što budu rješene sve pristigle žalbe na odluke koje se odnose na registraciju birača za glasanje izvan BiH, navodi se u saopštenju CIK-a.

Centralna izborna komisija je donijela i Odluku prema kojoj će se organizirati glasanje i u Počasnom konzulatu BiH u Gracu (Republika Austrija).

Odluke CIK-a će biti dostupne javnosti na web stranici www.izbori.ba.

Centralna izborna komisija BiH sredinom septembra je na web stranici objavila preliminarne kandidatske liste i kandidate za lokalne izbore 2020. godine.

Ovjereno je ukupno 30.789 kandidata. Od tog broja, 425 kandidata je za načelnika ili gradonačelnika (29 je žena i 396 muškaraca).

Lokalni izbori u BiH će se održati 15. novembra dok su za Gradsko vijeće Mostara zakazani za 20. decembar.

Do sada su registrovane brojne nepravlnosti, prije svega u prijavama za glasanje iz inostranstva kao i zbog činjenice da se određen broj preminulih osoba našao na biračkim spiskovima.

(Raport.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button