svijetvijesti

Sirija: Turska šalje militante u Karabah nakon što je potpirila rat

SaharTV – Sirijski predsjednik Bašar Asad nazvao je Tursku glavnim pokretačem vojnog sukoba između Armenije i Azerbejdžana, rekavši da Damask može potvrditi da Ankara šalje tekfirijske militante sa sjevera Sirije da djeluju u spornom regionu Nagorno-Karabah.

Asad je u ekskuzivnom intervjuu za ruski Sputnjik rekao da njegov turski kolega Redžeb Tajib Erdogan pokreće ratove u različitim dijelovima svijeta kako bi odvratio javno mnijenje u Turskoj od njegovih akcija, naročito nakon skandaloznih odnosa koje je imao s ISIL-om u Siriji.

On je dodao da je teroristička skupina ISIL prodavala sirijsku naftu kroz Tursku pod zaštitom američkih zračnih snaga.

Sirijski lider kritikovao je predsjednika Turske i rekao da je on glavni inicijator trenutnih smrtonosnih sukoba između Armenije i Azerbejdžana zbog Karabaha, rekavši da je on podržavao i teroriste u Siriji.

„Budimo otvoreni i jasni. Erdogan je podržavao teroriste u Siriji, a isto to radi i u Libiji. On je bio glavni inicijator i podstrekač posljednih sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i Armenije. Stoga, ja smatram da je njegovo ponašanje opasno iz više razloga“ – rekao je Asad.

Show More

Related Articles

Back to top button