bliski istokvijesti

Izrael demolirao 166.000 palestinskih kuća otkako je kreiran

SaharTV – Izrael je demolirao blizu 166.000 palestinskih kuća od svoje ilegalne kreacije, tvrdi se u izvještaju, i dodaje da je oko milion Palestinaca raseljeno kao rezultat izraelske okupacije.

Palestinski informativni centar objavio je izvještaj u kome se navodi da je izraelski režim sa zemljom sravnio oko 165.690 palestinskih kuća otkako je kreiran, te da je oko milion Palestinaca raseljeno unutar ili izvan zemlje.

„Tokom prvih devet mjeseci 2020.god, okupatorske snage uništile su 450 kuća i zgrada, i primorale neke Palestince da sruše svoje kuće vlastitim rukama“ – navodi Centar.

Također se ističe da je cionistički režim Izraela usvojio politiku ograničene izgradnje za Palestince, uprkos činjenici da je palestinskom stanovništvu samo u okupiranom Kudsu (Jerusalemu) hitno potrebno 25 000 stambenih jedinica.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je aneksiju dodatnih dijelova okupirane Zapadne obale, u skladu s američkim sporazumom stoljeća, i u jeku normalizacije odnosa između Tel Aviva i nekoliko arapskih režima.

Show More

Related Articles

Back to top button