bliski istokvijesti

Spisateljici iz Emirata zabranjeno putovati jer odbacuje normalizaciju odnosa s Izraelom

SaharTV – Istaknuta spisateljica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kazala je da joj je zabranjeno da napušta zemlju zbog njenog protivljenja normalizaciji odnosa s cionističkim režimom Izraela.

Dhabiya Khamis (62), napisala je u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook da su joj vlasti zabranile da se ukrca u avion prema Kairu u subotu, na Međunarodnom aerodromu Dubai.

„Zabranjeno mi je da letim na naredbu Abu Dabija bez posebnog razloga“ – napisala je Khamis.

„Najvjerovatnije je to zbog mog javno objavljenog stava protiv cionista i normalizacije. Strahujem za svoju slobodu i život od prijetnji i hapšenja“ – dodala je.

15. septembra, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, zvanično su u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s cionističkim režimom Izraela. Palestinski lideri i narod osudili su te sporazume i nazvali ih izdajom.

Khamis, popularna pjesnikinja i spisateljica, koja je ranije radila kao diplomata za Arapsku ligu, opisala je odluku svoje zemlje da normalizuje odnose s Izraelom tužnom i katastrofalnim.

Ona je pozvala organizacije za ljudska prava da smatraju vlasti u Emiratima odgovornim za bilo kakvo njeno hapšenje, mučenje, atentat ili likvidaciju.

Show More

Related Articles

Back to top button