BALKANbihvijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Gholamreze Alimohammada Ghelichkhana

Predsjedavajući Džaferović je tokom susreta izrazio zahvalnost Iranu za pomoć i podršku Bosni i Hercegovini, te naglasio da su odnosi Bosne i Hercegovine i Irana primjer prijateljskih veza i saradnje.

On  je izrazio zadovoljstvo dobrim političkim odnosima, kao i činjenicom da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.
Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj situaciji u svijetu izazvanoj pandemijom korona- virusa, sa posebnim akcentom na situaciju u Bosni i Hercegovini i Iranu. Istaknuto je da je pandemija uticala na sve zemlje svijeta, odnijela veliki broj ljudskih života, ali i ozbiljno narušila trgovinske i ekonomske odnose i razmjenu među zemljama. Naglašeno je da treba razmotriti mogućnost povećanja nivoa ekonomske razmjene između dvije zemlje.
Ambasador Ghelichkhan je tokom susreta kazao da je Islamska Republika Iran uvijek podržavala i nastavit će podržavati stabilnost, integritet i razvoj Bosne i Hercegovine. Dodao je da se odnosi dvije zemlje zasnivaju na međusobnom povjerenju i poštovanju, zajedničkim interesima i saradnji radi stvaranja bolje budućnosti za građane obje zemlje.
Ambasador Ghelichkhan je predsjedavajućem Džaferoviću prenio pozdrave iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i njegove želje za unapređenjem odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.
Show More

Related Articles

Back to top button