iranvijesti

Sveta odbrana dokazala da je napasti Iran veoma skupo

Govor lidera islamske revolucije povodom Sedmice svete odbrane:

SaharTV – Vrhovni iranski lider, ajatollah Sejjid Ali Hamenei, jučer se putem videopoziva obratio na ceremoniji obilježavanja godišnjice početka iračke agresije na Iran, koja se u Iranu obilježava u okviru Sedmice svete odbrane.

On je kazao da je bivši irački diktator Sadam Husein, koji je napao Iran osamdesetih godina, bio samo sredstvo u rukama velikih sila poput SAD, koje su zadobile udarac od islamske revolucije, sila koje su bila zabrinute pojavom novog islamsko-iranskog identiteta u regionu, NATO-a, te zapadnih i istočnih zemalja.

„One su ohrabrile Sadama da napadne Iran kako bi razbile islamsku revoluciju“  – kazao je vrhovni iranski lider, podsjećajući da su otkriveni brojni dokumenti o sporazumima između SAD i Sadama prije početka rata, te da su zapadne, kao i neke istočne zemlje, preko Emirata, Kuvajta i Saudijske Arabije pomagale Sadamu vojno, obavještajno i finansijski i u toku agresije.

Ajatollah Hamenei je istakao značajnu ulogu osnivača Islamske Republike Iran, Imama Homeinija, u odbrani putem mudrog i stručnog liderstva koje je cijeli iranski narod uključilo u odbranu zemlje.

„Kada jedan narod pokaže da ima volje i moći da se odbrani i pruži snažan odgovor napadačima, oni će razmisliti dvaput prije nego što spreme bilo kakav napad na ovu zemlju i njen narod, i shvatiti da bi takav čin agresije bio veoma skup za njih“ – rekao je iranski lider.

„Rat nas je naučio da su neke stvari koje se čine nemogućima, zapravo, moguće“ – kazao je on danas i dodao da je iračka agresija na Iran otkrila pravo lice zapadnog svijeta iranskom narodu, svijeta koji je agresora pomagao čak i hemijskim naoružanjem, uprkos tvrdnjama o ljudskim pravima.

Show More

Related Articles

Back to top button