bliski istokvijesti

Sudan spreman normalizovati odnose s Izraelom za 3 milijarde dolara

Priznanje Izraela u zamjenu za dolare

SaharTV – Sudan je očito spreman da se pridruži Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu u normalizaciji odnosa s cionističkim režimom Izraela, u zamjenu za 3 milijarde dolara ekonomske pomoži, otkrivaju novi izvještaji.

Zvaničnici iz Sudana trebali su održati sastanak u Abu Dabiju u vezi s mogućim sporazumom te zemlje s Izraelom, otkrila je američka stranica Axios.

Ona tvrdi da bi se objava o normalizaciji mogla očekivati u narednim danima, ukoliko Vašington i Abu Dabi udovolje zahtjevima Hartouma.

Ono što Sudan traži jesu 3 milijarde američkih dolara humanitarne pomoći i direktnih uplata u budžet, kako bi se mogao nositi s ekonomskom krizom i poplavama, a također očekuje da će se SAD i UAE obavezati da će ekonomski pomagati Sudan i u naredne tri godine.

Pored toga, sudanska vlada želi da Trump ukloni njihovu zemlju s liste država koje podržavaju terorizam.

Sporni sastanak u Abu Dabiju bit će održan na marginama posjete Abdel Fattaha Burhana Ujedinjenim Arapskim Emiratima ovih dana. No, Burhan predstavlja samo vojni dio sudanske vlade.

Građanski dio, kao i premijer Hamdok rezervirani su po pitanju tog poteza o kojem se govori već duže vremena, budući da ih zabrinjavaju neslaganja i protesti građana.

Show More

Related Articles

Back to top button