iranvijesti

MVP Irana o američkim sankcijama: Washington usamljen u svojim tvrdnjama

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatib Zadeh je, nakon ponovnog američkog uvođenja sankcija njegovoj zemlji, poručio da je Washington usamljen u svojim tvrdnjama.

Khatib Zadeh je u izjavi za iranske medije prokomentarisao odluku SAD-a o obnovi sankcija koje je ukinulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) u okviru nuklearnog sporazuma s Iranom.

“SAD je ostao na pogrešnoj strani historije i zaboravio svoje dužnosti.SAD je sam u svojim tvrdnjama. Iako je SAD u središtu moći postao je toliko usamljen, što pokazuje koliko je moć SAD-a prazna”, rekao je Khatib Zadeh.

Pozivajući administraciju Washingtona da se pridruži međunarodnoj zajednici i vrati se svojoj dužnosti, Khatib Zadeh je rekao kako je američki državni sekretar Mike Pompeo stvorio zamišljeni svijet za sebe.

“Otkako je Pompeo ušao u svoj varljivi svijet, sigurnost nije uspostavljena. Svijet od koraka Sjedinjenih Država nije vidio ništa osim nesigurnosti, rata i nestabilnosti”, poručio je Khatib Zadeh, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako Iran ne ispunjava obaveze u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) te istakao kako su “ovakvi ustupci jačali režime kroz historiju”.

Iz tog razloga, naglasio je Pompeo, SAD je odlučio od danas reaktivirali sankcije koje je VSUN poništio i da će primijeniti sve sankcije u rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Američka administracija u maju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015., a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu.

Iran je u julu 2019. saopćio da se neće pridržavati određenih stavki iz sporazuma, da bi 5. januara 2020. vlasti saopćile kako se zemlja neće pridržavati nikakvih ograničenja kada je u pitanju obogaćivanje urana, skladištenje obogaćenog urana te istraživanje i razvoj nuklearnog programa.

Iranske vlasti su ranije izrazile spremnost povratku sporazumu u slučaju ukidanja sankcija.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button