bliski istokvijesti

Katar i Pakistan odbacuju mogućnost normalizacije odnosa s Izraelom

SaharTV – Visoka zvaničnica iz Katara kazala je da Doha neće slijediti put susjednog Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata u normalizaciji odnosa s Izraelom, naglašavajući da njena zemlja neće preduzeti taj korak sve dok se ne riješi palestinsko pitanje.

„Ne mislimo da je normalizacija odnosa bila srž tog konflikta, stoga ne može biti ni njegov odgovor“ – rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Katara, Lolwah Rashid Al-Khater u eksluzivnom intervjuu za televizijsku mrežu Bloomberg.

„Radi se o tome da Palestinci nemaju državu, da žive pod okupacijom“ – istakla je ona.

Prošle sedmice, Bahrein se pridružio Ujedinjenim Arapskim Emiratima u potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa i primirju, čemu je posredovao američki predsjednik Donald Trump.

Smatra se da Trump nastoji tim putem sakupiti što više političkih poena za nadolazeće predsjedničke izbore.

Katar se trenutno nalazi pod ekonomskom blokadom četiri arapske zemlje: UAE, Bahreina, Saudijske Arabije i Egipta, zbog stavova i politike koja se njima ne sviđa.

U međuvremenu, pakistanski premijer Imran Khan također je reagovao na normalizaciju odnosa s Izraelom.

„Bilo kakvo priznavanje Izraela suočit će se sa snažnim protivljenjem palestinskog naroda. Mi ne možemo donijeti odluku koja se protivi aspiracijama potlačenog palestinskog naroda. Mi ćemo nastaviti podržavati pravednu rezoluciju za palestinsko pitanje“ – rekao je on.

Khan je dodao da Islamabad neće priznati Izrael, čak i kada bi to učinio cijeli svijet, prenijeli su danas mediji u Pakistanu.

Show More

Related Articles

Back to top button