bliski istokislamvijesti

Islamski svijet u svojoj unutrašnjosti pati od nepravde, kulturnih i misaonih devijacija

SaharTV – Generalni sekretar jemenskog pokreta Ansarullah rekao je da je dio problema s kojima se trenutno suočava islamski svijet, vezan za unutrašnja pitanja.

TV mreža Al-Masirah javlja da je Abdul Melik Badruddin Al-Huti, generalni sekretar jemenskog pokreta Ansarullah u svom obraćanju o najnovijim dešavanjima u toj zemlji i regionu, povodom obilježavanja godišnjice šehadeta Zejda bin Alija, rekao:

„Historijska dešavanja povezana su sa današnjom stvarnošću islamskog ummeta. Jer, trenutno stanje i okolnosti islamskog ummeta rezultat su njegove prošlosti i s njim su u vezi.“

On je istakao da islamski ummet mora biti svjestan svoje prošlosti, analizirati je i ispraviti pogreške koje su se dogodile, kako bi tako uticao na budućnost.

Al-Huti je naglasio da je veliki dio problema s kojima se suočava islamski svijet povezan s njegovim unutrašnjim stanjem.

„Islamski ummet u svojoj unutrašnjosti pati od nepravde, kulturnih i misaonih devijacija, širenja zabluda i neispravnih ideja, kultura i uvjerenja, sukoba, nasilja, podjela i razilaženja, te ima problem na ekonomskom, političkom kao i drugim poljima“ – istakao je jemenski zvaničnik, ukazujući da je to stanje neprirodno, jer je islam Božanska vjera čiji su principi sasvim napredni.

On je kazao da je veliki dio problema povezan s iskrivljavanjem islama, te zbog nepravednih vladara i loše uleme.

Kao jasne primjere nastavka historijskih devijacija, Al-Huti je naveo Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, koje je nazvao neprijateljima islamskog ummeta koji imaju destruktivnu i negativnu ulogu.

Također, on je podsjetio da Sjedinjene Američke Države i Izrael drže bajrak neprijateljstva prema islamu, te da su simbol tog neprijateljstva, te da na istoku i zapadu imaju svoje sluge koje djeluju čak i na najsvetijim islamskim mjestima.

Show More

Related Articles

Back to top button