bliski istokvijesti

Bahrein prisiljava organizacije da podrže sporazum s Izraelom

SaharTV – Bahreinska glavna grupa opozicije kazala je da je nekoliko organizacija u toj zemlji, uključujući sportske i religijske organizacije, primilo prijetnje od režima u Manami u kojima se one prisiljavaju da podrže normalizaciju odnosa s Izraelom.

U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom profilu na Twitteru, bahreinska Nacionalna islamska zajednica Al-Wefaq, napisala je da je nekoliko institucija dobilo prijeteće pozive od strane režima da usvoje pozitivne stavove po tom pitanju.

Također, navodi se da bahreinski režim zabranjuje građanima da održavaju demonstracije kojima se protive normalizaciji odnosa s cionističkim režimom, koja je najavljena prije nekoliko dana, nakon što su to učinili i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Grupa naglašava da uprkos očajničkim potezima režima da ušutka glasove opozicije, postoji nacionalni konsenzus u vezi s odbacivanjem sporazuma, kojim su posredovale Sjedinjene Američke Države.

Bahrein je jedina zaljevska država gdje je većinsko šiitsko stanovništvo ugnjetavano od strane vladajućeg režima dinastije Al-Halifa, koji je veliki prijatelj i saveznik Vašingtona.

Show More

Related Articles

Back to top button