bliski istokvijesti

Još jedna izdaja Palestine: Nakon UAE i Bahrein potpisao sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom

Bahrein se u petak potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom pridružio Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zbog čega je oštro reagirao dužnosnik PLO-a koji je taj potez nazvao “izdajom palestinskog pitanja”.

Nakon razgovora s bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom te izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik Donald Trump tu je vijest objavio na Twitteru.

U zajedničkoj izjavi su Bahrein, Sjedinjene Države te Izrael istaknuli da se radi o “povijesnom uspjehu u promicanju mira na Bliskom istoku”.

Trump je odluku Bahreina i Izraela da krenu u normalizaciju odnosa nazvao “uistinu povijesnim danom”.

Također je istaknuo da je sporazum s Bahreinom postignut na samu godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. te da je “počašćen”  što se to dogodilo na spomenuti datum.

Izrazio je uvjerenje da će i druge zemlje krenuti u normalizaciju odnosa s Izraelom, poručivši da je počela transformacija bliskoistočne regije.

UAE je pod američkim pokroviteljstvom prošli mjesec pristao na normalizaciju odnosa s Izraelom.

Administracija predsjednika Trumpa nastoji i druge arapske zemlje privoljeti na pokretanje dijaloga s Izraelom.

Bahrein je blizak saveznik Saudijske Arabije i sjedište regionalnog stožera američke ratne mornarice.Odluku Bahreina odmah su pozdravili UAE i egipatski predsjednik.

Član Upravnog odbora PLO-a Vasil Abu Yusuf rekao je da je sporazum o normalizaciji s drugom arapskom državom, još jedan izdajnički udarac nožem palestinskom pitanju.

Abu Yusuf je rekao da je Palestinska vlast opozvala svog ambasadora u Manami nakon što je postignut sporazum o normalizaciji.

Kako je kazao, stav koji su zauzeli prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedi i za druge zemlje koje se dogovore sa Izraelom.

“Proces normalizacije čini ove države partnerima u ‘dogovoru stoljeća’, koji je napad na naš narod”, rekao je glasnogovornik Hamasa Hazem Qasim.

Palestinski pokret otpora Islamski džihad naveo je da je sporazum o normalizaciji “novi politički kolaps”.

Glasnovornik Davud Shihab rekao je da je ovaj sporazum novi i očekivani politički kolaps nakon pokroviteljstva Arapske lige.

On je kazao da sporazum odražava američko tutorstvo nad Bahreinom, čiji kralj i vlada djeluju po američkom nalogu.

(SaharTV/Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button