bliski istokvijesti

Macronovo putovanje u Libanon i Irak – plan protiv osovine otpora

Politički analitičar i novinar iz Egipta, Ilham Al-Mulaidži, tvrdi da je putovanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Bagdad i Bejrut dio cionističko-zapadne zavjere protiv osovine otpora u regionu.

„Putovanje francuskog predsjednika bilo je u skladu s novim globalnim planovima nakon pandemije koronavirusa“ – tvrdi i dodaje da evropske zemlje trenutno nastoje da povrate svoj nekadašnji uticaj u regionu, pod svaku cijenu.

„Macronovo putovanje je prva faza njegovog kretanja po regionu, i u cilju povratka francuskog položaja na cionističko-američki način“ – tvrdi egipatski analitičar.

On ističe da su obećanja Francuske u vezi s pomoći Libanonu i Iraku također s istim ciljem, te da je Macronovo putovanje u Libanon i Irak dio nove cionističko-zapadne zavjere protiv osovine otpora, koju čini nekoliko zemalja i grupa u regionu, na čelu kojih su Iran i libanonski Hezbollah.

Macron je prošle sedmice, tokom svog putovanja u Bejrut, kojih je obavio nekoliko nakon eksplozije koja je početkom mjeseca razorila luku u libanonskog prijestolnici, dao rok zvaničnicima te zemlje da započnu sprovođenje traženih reformi do kraja mjeseca oktobra.

Francuski predsjednik prijetio je da će libanonskim zvaničnicima uvesti sankcije ako oni tako ne postupe, i ne započnu reforme koje odobrava Pariz.

On je nakon Libanona posjetio i Bagdad, gdje se susreo s iračkim predsjednikom, premijerom, predsjednikom parlamenta te liderom autonomne kurdske pokrajine.

Irački analitičari tvrde da je njegovo putovanje bio u okviru namjera Pariza da preuzme region i utvrdi svoje prisustvo, te brani svoje interese, dok su Sjedinjene Američke Države preokupirane nadolazećim predsjedničkim izborima u novembru.

(SaharTV)

Show More

Related Articles

Back to top button