bliski istokvijesti

Afganistan, 19 godina nakon 11. septembra

 Skoro svaki Afganistanac zna da su napadi 11. septembra doveli njihovu zemlju u centar globalne politike.

Odmah nakon napada na Svjetski trgovački centar, američka administracija na čelu s Džordžom Bušem i zajedno sa svojim saveznicima, napala je Afganistan 7. oktobra 2001.god, kao dio Vašingtonove takozvane borbe protiv terorizma.

Napad je uklonio talibanski režim s vlasti, ali nakon 19 godina, strane vojne snage još uvijek su raspoređene u toj zemlji.

Sjedinjene Američke Države ne samo da nisu uspjele postići svoj deklarisani cilj „iskorjenjivanja terorizma“, nego su nedavno sjele za pregovarači sto s talibanskom militantnom grupom, u nastojanjima da povuku snage iz Afganistana.

Dok svijet obilježava godišnjicu napada 11. septembra, glavno pitanje koje se postavlja je da li je invazija na Afganistan zaista vrijedila.

Izvještaj Nezavisne komisije za ljudska prava u Afganistanu kaže kako je preko 150 000 afganistanskih civila i stranih vojnih snaga ubijeno otkako su SAD napale zemlju.

Danas, Afganistanci kažu da su naslijedili devastiranu zemlju zbog američkog rata. Gotovo sva infrastruktura je uništena tokom rata, a građani se pitaju kako ponovo izgraditi zemlju.

Od rata, Afganistan je postao jedan od prvih proizvođača opijuma, navodi se u izvještajima međunarodnih tijela, poput UN-ovog ureda za droge i zločine.

Unutrašnji pregovori u toj zemlji trebali bi uskoro započeti, a Afganistanci su zabrinuti da se ono što su tokom proteklih godina postigli na polju građanskih i ljudskih prava neće biti uzeto za ozbiljno. Oni pozivaju svoju vladu da u pregovorima s talibanskom grupom ne budu popustljivi kada se radi o ljudskim pravima i slobodi govora.

(SaharTV)

Show More

Related Articles

Back to top button