iranvijesti

Iran održava velike pomorske vježbe u strateškim vodama na jugu, upozoreni strani avioni

 Iranska armija započela je velike pomorske vježbe u južnim vodama od istoka Hormuškog moreuza do sjevera Indijskog okeana, a američki i svi drugi strani vojni avioni upozoreni su da očiste nebo iznad područja održavanja vježbi.

Trodnevne vježbe pod nazivom Zolfaqar-99 započele su danas pod komandom baze Zolfaqar, s nadzornicima iz baze zračne odbrane Khatam al-Anbiya.

Vježbe pokrivaju područje od 2 miliona kvadratnih kilometara u istočnim vodama Hormuškog moreuza, obale Makran, Omanskog mora i sjevernog Indijskog okeana.

Prije početka vježbi, avioni i dronovi izvanregionalnih vojnih snaga upozoreni su da se drže podalje od tog područja, nakon čega su američke letjelice koje djeluju na tom području znatno izmijenile svoje ponašanje, rekao je iranski general Šahram Irani.

Tokom vježbi, iranske oružane snage testirat će različite vrste domaće vojne opreme i odbrambenih sistema, uključujući dronove, torpede, krstareće rakete i platforme za lansiranje raketa na plovilima.

Avioni i dronovi Zračnih snaga također će izvesti unaprijed određene misije tokom vježbi, dodao je.

Vojni dužnosnik napomenuo je da, osim aviona F-27 i P3F, izviđački dronovi vrše patrole radi nazdora vježbi i izdavanja potrebnih upozorenja izvanteritorijalnim jedinicama da napuste područje.

Iranski borbeni bombarderi F-4 pridružili su se manevru nakon što su iz svojih baza izveli dalekometne letove i podvrgnuti zračnom punjenju tankerskim avionima. Oni su uništili površinske ciljeve koristeći optimizirane precizne udarne rakete.

U međuvremenu, mornarički komandosi i marinci izveli su složenu dvoratnu amfibijsku operaciju na obali Makrana, koristeći brodove, avione i nosače amfibije, potpomognuti bombarderima.

Tokom vježbi obalnu liniju snažno su bombardirali borbeni avioni, razarači i čamci za lansiranje raketa i rakete, uništavajući neprijateljske ciljeve kako je planirano.

Govoreći uoči vježbi, zamjenik zapovjednika iranske vojske kontraadmiral Habibollah Sajjari rekao je da su vježbe osmišljene kako bi ojačale borbenu spremnost zemlje i uvježbale odbijanje svake izvanregionalne prijetnje.

(SaharTV)

Show More

Related Articles

Back to top button