bliski istoksvijetvijesti

Nema opravdanja za ostanak američke vojske u Iraku

IRIBINA – Irački analitičar kaže kako vlada te zemlje nema nikakvo opravdanje za ostanak stranih vojnih snaga u Iraku.

Sabah Al-Tai, irački politički analitičar, tvrdi kako su inostrani vojnici u Iraku čak činili i zločine, te da i dalje nastavljaju podržavati teroriste, daleko od očiju iračkih sigurnosnih snaga, što se naročito odnosi na pustinjske i udaljene predjele.

Irački analitičar također tvrdi da je rezolucija koju je usvojio Parlament u januaru, a koja se odnosi na povlačenje svih stranih vojnika iz Iraka, mora biti sprovedena od strane vlade, uprkos tome što neke političke struje žele da one ostanu.

„Povlačenje stranih vojnika iz nekih vojnih baza ne znači sprovođenje parlamentarne rezolucije, nego je to samo taktičko povlačenje radi prebacivanja u druge baze koje su daleko od gradskih centara, jer su neke od tih baza (u centru) bile meta napada“ – dodaje on.

„Vlada Iraka nema nikakvo opravdanje za ostanak stranih vojnika na tlu zemlje, a Parlament treba dati objašnjenje u vezi s budućnosti stranih vojnika u zemlji, i to u vremenu kada su svi priznali da su iračke sigurnosne snage sposobne da čuvaju sigurnost zemlje“ – zaključuje on.

 

Show More

Related Articles

Back to top button