bihvijesti

Uhapšen Ratko Đurković osumnjičen za ratne zločine na području Ugljevika

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA na području Ugljevika uhapsili su Ratka Đurković, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg zapovjednika 1. bataljona 1. majevičke brigade VRS.

Vodi se istraga u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Ratka Đurkovića i Radomira Nedića, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke brigade.

Oni se terete da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u julu 1992. godine.

Prilikom napada, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni su ubile četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete kao zapovjednici, zbog kaznenih djela Zločini protiv čovječnosti i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Đurković je uhapšen i u zakonkom roku bit će predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajuću tužitelj će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button