bliski istokvijesti

Kralj Saudijske Arabije zvao Donalda Trumpa za dozvolu da napadne Katar

SaharTV – Više od tri godine nakon što su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat uveli blokadu Kataru, otkrivena je namjera Saudijske Arabije i Emirata da izvrše invaziju na susjedni Katar.

Početkom augusta, američka publikacija Foreign Policy otkrila je u detalje da je kralj Salman zvao Donalda Trumpa da dobije dozvolu da napadne Katar 6. juna 2017.god, dan nakon što je toj zemlju uvedena ekonomska blokada.

Iako je američki predsjednik podržao saudijsku kampanju, vojna invazija bila je ipak flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Prema The Interceptu, nastojanja tadašnjeg državnog sekretara, Rexa Tillersona, razuvjerila su Saudijce u vezi s napadom, a ta nastojanja koštala su ga karijere, jer su iste te zemlje snažno lobirale da se on ukloni iz američke vlade.

Prema New York Timesu, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu znao je da će Tillerson biti smijenjen s položaja tri mjeseca prije nego je otpušten u martu 2018.god.

„Mislim da to pokazuje koliki uticaj imaju Saudijci na Vašington i njegovu politiku, pa čak i na njegovo osoblje“ – rekao je analitičar američke inostrane politike James Jatras, koji je ranije radio za Senat.

Prema otkrivenom planu o invaziji, saudijske kopnene snage trebale su preći granicu i ući u Katar. S vojnom podrškom iz Emirata, trebali su napredovati oko 70 milja prema Dohi, glavnom gradu te zemlje. A zatim, prolazeći zračnu bazu Al Udeid, gdje je smješteno oko 10 000 američkih vojnika, Saudijci bi preuzeli kontrolu nad Dohom.

Kraljevina je željela izvršiti napad, uprkos činjenici da se njihova vojna agresija na susjedni Jemen već pretvorila u potpuni fijasko.

Jatras podsjeća da je uprkos lekcijama iz Jemena, saudijski prijestolonasljednik smatrao da može izvršiti vojnu invaziju sasvim uspješno.

„Postoji neka vrsta ovisnosti o ideji moći. Postoji mit o nepobjedivosti. Možda je u glavi Mohammada bin Salmana ugrađeno da može napadati te zemlje“ – kaže analitičar.

Osvojiti Dohu bio je cilj koji je Saudijska Arabija imala dijelom i zbog finansijskih problema, te bi time preuzela kontrolu nad Sjevernim poljem prirodnog gasa.

Nakon što je Foreign Policy objavio detalje i planu, Doha je sačekala dan da vidi da li će Saudijci službeno odbaciti te navode, no, kada se to nije dogodilo, ministar vanjskih poslova Katara izrazio je šok rekavši da je to „ekstremno opasno po sigurnost i stabilnost regiona“.

Show More

Related Articles

Back to top button