bliski istokvijesti

Saudijski imam kritikovan zbog govora o normalizaciji odnosa s Izraelom

SaharTV – Imam Velike džamije u Mekki, Abdulrahman Al-Sudais, suočava se s kritikama zbog govora koji je interpretiran kao uvod u normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije s Izraelom.

Sudais je u hutbi u petak govorio o dijalogu i ljubaznosti prema nemuslimanima, jasno misleći na Jevreje.

Njegovi komentari dolaze manje od mjesec dana nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael objavili da su posredstvom SAD, postigli sporazum o normalizaciji odnosa, i pretpostavki da će i druge zemlje Perzijskog zaljeva, uključujući i Saudijsku Arabiju, učiniti isti potez.

Sudais je pozvao vjernike da izbjegavaju „bilo kakve zablude o ispravnim vjerovanjima u srcu koja istovremeno postoje sa zdravim odnosima u međuljudskim razmjenama i međunarodnim odnosima“.

„Kada se zanemari tok zdravog ljudskog dijaloga, dijelovi ljudske civilizacije će sudariti, a jezik koji će preovladati je jezik nasilja, isključenja i mržnje“ – dodao je.

Njegove izjave izazvale su pomutnju na društvenim mrežama, a mnogi korisnici optužili su Sudaisa da iskorištava platformu najsvetije islamske džamije da promovira normalizaciju koja podriva palestinsko pitanje.

Njegov govor odnosio se i na status džamije Al-Aksa u Jerusalemu.

Sudais je rekao da je ona „zarobljena“ i da se to pitanje islama „ne smije zaboraviti usred novih borbi koje se pojavljuju“.

On je na kraju „uputio dovu da Bog spasi Al-Aksu od agresora“.

Opravdavanje normalizacije odnosa s Izraelom i istovremeno molitva za spas Al-Akse ocijenjeno je kontradiktornim, a mnogi optužuju saudijskog imama da je izdao palestinsko pitanje.

Show More

Related Articles

Back to top button