bliski istokvijesti

Prebacivanje ambasade Srbije u Jerusalem čini Palestinu žrtvom Trumpovih izbornih ambicija

SaharTV – Generalni sekretar Organizacije za oslobađanje Palestine (PLO), Saeb Erekat, rekao je da je Donald Trump učinio Palestinu žrtvom svojim izbornih ambicija, budući da je Srbija odlučila premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem nakon pregovora u Vašingtonu.

Američki predsjednik je u petak objavio da su Sjedinjene Američke Države uspjele isposlovati sporazum između Srbije i Kosova, dvadeset godina nakon krvavog rata.

Premijer Kosova Avdolah Hoti i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, potpisali su sporazum o ekonomskim odnosima nakon pregovora u Vašingtonu, u prisustvu Donalda Trumpa.

No, donesene su i dvije neočekivane osluke. Srbija je kazala da će premjestiti ambasadu iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem (Kuds), tri godine nakon što su isti potez učinile Sjedinjene Države.

Kosovo je najavilo da će priznati cionistički režim i uspostaviti diplomatska predstavništva, nakon što Izrael prizna Kosovo.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat, koji predsjedava palestinskom organizacijom PLO, napisao je na svom Twitteru da je Palestina postala žrtva izbornih ambicija predsjednika Trumpa, čiji bi tim poduzeo bilo koju mjeru, bez obzira na to koliko ona destruktivna bila za mir, da bude ponovno izabran u novembru.

Prošlog mjeseca, Trump je bio posrednik i sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i cionističkog režima.

Erekat je u svojoj objavi uporedio taj sporazum s najavama iz Srbije i Kosova.

Osim toga, visoki palestinski zvaničnik Hanan Ashrawi, komentirao je pitanjem:

„Šta će još Trump omogućiti Izraelu do novembra?“

Show More

Related Articles

Back to top button