bliski istokvijesti

Kušnerova turneja po arapskim zemljama s ciljem normalizacije odnosa s Izraelom

SaharTV – Savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) , Džared Kušner (Jared Kushner) nalazi se na turneji po arapskim zaljevskim zemljama, kako bi ih pogurao na putanju koju su započeli Ujedinjeni Arapski Emirati – normalizaciju odnosa s cionističkim režimom Izraela.

Kušner je u ponedjeljak bio u UAE, zajedno s američko-izraelskom delegacijom, a letjeli su prvim komercijalnim letom direktno od Tel Aviva do Abu Dabija, koji su se 13. augusta sporazumili da uspostave pune diplomatske odnose.

Zaključujući svoje putovanje, savjetnik u Bijeloj kući predvidio je u utorak da će sve druge arapske zemlje postepeno slijediti Emirate u uspostavljanju odnosa s Izraelom.

Na pitanje emiratske državne novinske agencije WAM, da li vjeruje da će sve, 22 arapske zemlje, priznati izraelski režim, Kušner je rekao: „100 posto“.

„Vjerujem da je to logično da urade i vjerujem da je to ispravno da se učini vremenom“ – dodao je.

„Mislim da će, zahvaljujući liderstvu UAE postojati još veća koalicija. „Vokalna većina“ će biti za normalizaciju. A vokalna manjina koja je protiv nje, sve više će biti izolirana u regionu“ – rekao je američki zvaničnik.

On je izrazio nadu da će iduća arapska zemlja za nekoliko mjeseci uspostaviti odnose s Izraelom, ne navodeći naziv zemlje.

Kušner je zatim letio u Bahrein, zatim Saudijsku Arabiju, te Katar.

U Bahreinu se sastao s kraljem Hamadom bin Isa Al Khalifah, koji je „pohvalio nastojanja UAE da podrži interese arapskih i islamskih naroda i rješenje koje će garantovati Palestincima njihova zakonska prava i dugotrajni mir u regionu“ – prenijela je Bahreinska novinska agencija BNA.

Ipak, stabilnost u regionu „oslanja se na Saudijsku Arabiju“, kazao je bahreinski vladar ukazujući da on neće potpisati mirovni sporazum s Izraelom prije Rijada.

U Saudijskoj Arabiji, prijestolonasljednik Mohamed bin Salman je na susretu s Kušnerom naglasio potrebu za ponovnim pregovorima između Izraela i Palestine, prenijela je saudijska novinska agencija SPA, te nije osudio normalizaciju odnosa između Emirata i cionističkog režima.

Show More

Related Articles

Back to top button