bliski istokiran

Hamenei: UAE su izdali islamski svijet sporazumom s Izraelom

SaharTV – Ujedinjeni Arapski Emirati izdali su islamski svijet i Palestince postižući sporazum o normalizaciji veza s Izraelom, izjavio je iranski vrhovni vođa ajatullah Ali Khamenei u govoru održanom u utorak.

– Naravno da izdaja UAE neće potrajati dugo, ali će stigma zauvijek ostati upamćena. Oni su omogućili cionističkom režimu da uđe u regiju i zanemari Palestinu – kazao je ajatullah Hamenei.

– Emirati će zauvijek biti osramoćeni i nadam se da će se jednog dana probuditi i kompenzirat će ono što su napravili – izjavio je iranski čelnik.

Iranske vlasti oštro su kritikovale sporazum postignnut uz američko posredovanje između UAE i cionističkog režima Izraela, dok su neki zvaničnici upozorili da su UAE i Izrael svojim potezom riskirali stvaranje nove zapaljive situacije na Bliskom istoku.

Izrael i UAE očekuju ekonomske benefite od sporazuma, prvog takvog pakta između jedne arapske zemlje i Izraela u više od 20 godina.

Sporazum je izazvao ogorčenje među palestinskim čelnicima, koji vjeruju da je dodatno oslabio njihovu borbu za nezavisnom državom, prenosi Reuters.

Show More

Related Articles

Back to top button