bihvijesti

Komšić: Slike koje dolaze iz Crne Gore govore o kakvoj je politici riječ

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić Komšić je, komentarišći dešavanja nakon izbora u Crnoj Gori, izrazio nadu da će se situacija stabilizirati do vremena kada se formira vlast u toj državi, ali da slike koje u protekla dva dana dolaze govore o kakvoj je politici riječ.

Kazao je da treba biti mudar i oprezan, jer, ‘đavo kada zaigra, onda je obično kasno’, a, po njegovim riječima, živa su sjećanja na rat u BiH – zašto je on vođen i ko ga je vodio, ko je napadao a ko se branio.

– Sve što smo mislili da se više ne može ponoviti i dogoditi, pokazalo se to u punoj snazi u protekla dva dana u Crnoj Gori. To nije demokratija. Dešavanja na sjeveru Crne Gore, napadi na Bošnjake, najočitije govori o čemu se tu radi – rekao je Komšić u izjavi za medije.

Dodao je, kako je to slično kao i 1990-1992.godine na prostoru BiH, te da je “dosta ljudi  olako shvatalo priču, čak i oni u Sarajevu”.

Zapitao se šta je cijeli koncept agresivnog šovinizma i agresivnog fašizma koji može cijelu regiju gurnuti u pravcu koji može biti loš i tragičan.

Da li ja, dodao je, reagiram kao neko ko se opekao pa puše na hladno, ali sa mojim životnim iskustvom i političkim znanjem, bojim se da ovaj put ne griješim.

– Treba biti oprezan, treba biti pametan. Ljude u Sarajevu pozivam da dobro razmisle o čemu se radi u regiji, da suspregnu lične, materijalne i političke interese. Ovdje se igra malo drugačija i politička, možda i geopolitička igra. Valja biti mudar, a sve da naša djeca ne prolaze ono što smo mi prolazili, brojali poginule koji su dali svoje živote za slobodu – poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenosi Fena.

Komšić je zajedno sa predsjedavajućim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem danas položio cvijeće na sarajevskom mezarju Kovači povodom godišnjice osnivanja Prvog korpusa ARBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button