bliski istokvijesti

Amerika nastoji odgoditi svoj odlazak iz Iraka

Komisija za inostrane odnose iračkog parlamenta naglasila je da Sjedinjene Američke Države postavljanjem roka od tri godine, nastoje odgoditi svoj odlazak iz te arapske zemlje.

Prema izvještaju novinske agencije IRIB, Komisija za inostrane odnose u iračkom parlamentu upozorila je da Vašington nastoji da što više odgodi povlačenje svojih vojnih snaga iz te zemlje.

Amer Al-Faez, član te Komisije je tim povodom kazao:

„Odluka Parlamenta u vezi s povlačenjem stranih vojnih snaga iz zemlje ne ograničava se samo na američke vojne snage, nego na sve grupe.“

On je također dodao da Parlament nastoji održati sastanak s premijerom Mustafom Al-Kazimijem na kojem će se raspravljati o roku koji je Amerika postavila, te da će se od premijera tražiti objašnjenje.

Parlament Iraka u januaru je, nakon američkog atentata na iranskog generala Kasima Sulejmanija u Bagdadu, usvojio rezoluciju o povlačenju svih inostranih vojnih snaga iz Iraka.

No, tokom svoje nedavne posjete Vašingtonu, Al-Kazimi na dnevnom redu nije imao parlamentarnu rezoluciju, što je iznenadilo mnoge, te sada brojne grupe traže objašnjenja zašto premijer nije ispunio obećanje prilikom odlaska u SAD.

Umjesto toga, američka vlada kazala je da će se iz Iraka povući u vremenskom roku od tri godine.

Show More

Related Articles

Back to top button