bihislam

Zahid ef. Mujkanović: Ašura je poziv na pravdu i pravednost u svijetu

Zahid-ef. Mujkanović, imam u džematu Ugorsko u Sarajevu, kazao je za Preporod.info da je Ašura poziv na ibadet, ali Ašura je i poziv na pravdu i pravednost u svijetu, poziv na pravedan i korektan odnos prema muslimanu, prema drugome i drugačijem, prema okruženju u kojem živimo.

On je podsjetio da je Ašura deseti dan zaštićenog mjeseca Muharrema i da ovaj naziv dolazi od broja deset (‘ašere), a ovaj njegov oblik ističe vrijednost ovoga dana i njegovo posebno mjesto.

Ef. Mujkanović ističe kako ima predaja koje govore o ovome danu i njegovom značaju, ali one se u hadiskoj nauci, uglavnom tretiraju kao slabe predaje. Tako se, osim spašavanja Musa, a.s., i njegovog naroda,  navodi da se toga dana Nuh, a.s., iskrcao sa vjernicima na brdo Džudijj; da je stvoren Adem i da mu je oprošteno; da je rođen Isa, a.s., i uzdignut sa ovoga svijeta; da je Ibrahim, a.s., spašen od vatre u koju je bačen; da je Ejub, a.s., ozdravio nakon teške bolesti; da je Sulejman, a.s., preuzeo vlast nad Israilićanima; da je Jusuf, a.s., izvađen iz bunara i drugi događaji. 

Nažalost, na dan ‘Ašure prisjećamo se i zvjerskog ubitstva hazreti Husejna, unuka Allahovog Poslanika, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem, i sina hazreti Fatime i hazreti Alije, kazao je ef.Mujkanović.

-To se dogodilo 10. Muharrema 61.h.g. po nalogu Jezida, kome je otac Mu’avija prepustio upravljanje islamskom državom. Sa njim su ubijeni i članovi njegove porodice i njegovi vjerni drugovi, njih ukupno oko 70,  nakon 8 dana opsade. Vojsku od oko 4000 vojnika predvodio je ‘Ubejdullah ibn Zijad, tadašnji Jezidov namjesnik u Iraku- pojasnio je Zahid-ef. Mujkanović.

Na kraju je dodao kako je vrlo važno prisjećati se ovog tragičnog događaja i naučiti njegovu lekciju.

-Muslimani su vrlo brzo zaboravili kur’anska i poslanička upozorenja i dopustili da se u njihovom okruženju i među njima dogodi ovakva tragedija. Ašura jeste poziv na ibadet, ali Ašura je i poziv na pravdu i pravednost u svijetu, poziv na pravedan i korektan odnos prema muslimanu, prema drugome i drugačijem, prema okruženju u kojem živimo, Ašura je poziv na borbu protiv tiranije, ugnjetavanja, nepravde, korupcije i kriminala bilo koje vrste- poručio je Zahid-ef. Mujkanović.

Ako post Ašure briše grijehe, kako se navodi u vjerodostojnim predajama, trebamo znati da je jedan dan pravedne vladavine (pravednosti i korektnog odnosa) bolji od 60 godina ibadeta, kako se navodi u vjerodostojnom hadisu. To je ono na čemu danas trebamo insistirati i uvijek nastojati učiniti svoje okruženje boljim i ugodnijim za život, zaključio je ef. Mujkanović.

Show More

Related Articles

Back to top button