bliski istokvijesti

Pompeo: Amerika će sporazumima s Emiratima osigurati Izraelu da zadrži vojnu nadmoć

Amerika će u svakom narednom sporazumu za naoružanje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) obezbijediti da Izrael zadrži vojnu prednost na Bliskom istoku, rekao je danas američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Amerika ima pravnu obavezu za očuvanje kvalitetne vojne tehnologije. Nastavićemo da to poštujemo”, naglasio je Pompeo nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Netanyahu je istakao da je po tom pitanju dobio uvjerenja od Pompea, koji je turneju po Bliskom istoku počeo u Jerusalemu kako bi iskazao podršku izraelsko-arapskim mirovnim naporima i izgradnji inicijative protiv Irana.

Pompeo će posjetiti Sudan, UAE i Bahrein, u nastojanju da otvori put za normalizaciju odnosa i drugih zemalja s cionističkim režimom Izraela, prenosi TV Sahar.

On je u ponedjeljak u intervjuu za jednu izraelsku televiziju rekao da “se nada kako će jednom sve zemlje prihvatiti Izrael”.

Sporazum postignut posredstvom SAD o normalizaciji odnosa Izraela i UAE objavljen je 13. avgusta, ali u jevrejskom režimu postoji nesuglasica u vezi sa mogućnošću da Emirati nabave naprednu američku tehnologiju poput borbenog aviona “F-35”.

Jedan od savjetnika Bijele kuće Jared Kushner rekao je tokom vikenda da UAE već duže vrijeme pokušavaju da nabave “F-35” i da sporazum sa Izraelom povećava njihove šanse da će dobiti tu letjelicu, ali da je to još pod razmatranjem.

Pompeo je podsjetio da su SAD pružale Emiratima vojnu podršku u proteklih više od 20 godina, što je, prema njegovim riječima, bilo neophodno kako bi se suprotstavili navodnoj zajedničkoj prijetnji koja dolazi od Irana.

Show More

Related Articles

Back to top button