iranvijesti

Novo poglavlje u odbrambenoj saradnji Irana i Rusije

Ministar odbrane Irana, brigadni general Amir Hatami, rekao je da će po završetku UN-ovog embarga na oružje u oktobru, započeti novo poglavlje u odbrambenoj saradnji s Rusijom.

Iranski ministar, koji je održao dvodnevnu posjetu Rusiji, odgovarao je na pitanja u vezi sa svojim putovanjem i planovima o saradnji s Rusijom u intervjuu s ruskim TV kanalom Russia 24.

„Saradnja Irana i Rusije širi se na različitim poljima“ – rekao je on ukazujući na dobre rezultate saradnje u Siriji.

„Iran i Rusija mogu raditi zajedno za jačanje mira i sigurnosti u drugim zemljama gdje ne postoji oružani sukob“ – kazao je.

General Hatami podsjetio je da dvije zemlje imaju potpisane sporazuma 2001. i 2015.god, koji uključuju saradnju na brojnim poljima poput vojnih, istraživačkih i proizvodnje.

Na pitanje u vezi sa saradnjom nakon ukidanja embarga na naoružanje koji ističe u oktobru, Hatami je kazao:

„Naglašavam da protiv nas ne postoji embargo na oružje, ali postoje ograničenja na kupovinu oružja, koja mi smatramo nepravednim. Ipak, na onovu rezolucije 2231, koju je odobrilo Vijeće sigurnosti, držimo ih se.

Ograničenja ističu 17. oktobra, a kada isteknu, s obzirom na dubinu naše saradnje, Iranu i Rusiji neće biti potreban novi sporazum, a odnosi će se širiti, te ćemo razgovarati o mogućnostima i kapacitetima, prenosi TV Sahar.

Show More

Related Articles

Back to top button