iranvijesti

Rusija: Nikakve prijetnje Amerike neće prekinuti našu saradnju s Iranom

Američke prijetnje na račun Rusije i Kine o „posljedicama“ zbog saradnje sa Iranom su neosnovane, Moskva će nastaviti saradnju sa Iranom uprkos svim američkim prijetnjama, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Kina je također osudila potez Vašingtona.

„Prijetnje koje već stižu iz Vašingtona, da Rusija i Kina navodno treba da razmisle o posljedicama su u uobičajenom američkom stilu. Nikakve prijetnje neće promijeniti naš stav. To se nikako neće odraziti na našu saradnju sa Iranom. Ne možemo se u svakoj situaciji složiti sa SAD. Mi ne znamo šta može sutra pasti na pamet ljudima koji donose odluke u toj zemlji. Rukovodimo se isključivo sopstvenim interesima, sopstvenim obavezama i međunarodnim pravom“, dodao je Rjabkov.

On je istakao da Moskva osuđuje namjere SAD da obnovi sankcije Savjeta bezbjednosti UN protiv Irana.

„Nakon što su SAD izašle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, u potpunosti su izgubile bilo koja prava u okviru tog dokumenta. Oni nemaju ni pravne, ni političke osnove da upotrijebe odredbe rezolucije 2231 SB UN protiv Irana. To je apsurdno. Mi osuđujemo takve postupke SAD“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da namjere Vašingtona da „obnovi“ sankcije UN-a protiv Irana dovode Savjet bezbjednosti u ozbiljnu krizu.

„Tužno je što SB UN tone u ozbiljnu krizu zbog neodgovornih poteza Vašingtona. Upravo na SAD leži odgovornost za stvaranje te neprihvatljive situacije koja ometa SB UN u radu na širokom krugu pitanja, stvara određenu političku i psihološku napetost“, rekao je Rjabkov.

On je istakao da će Moskva, uprkos posljednjim potezima Vašingtona vezano za Iran, nastaviti saradnju sa SAD, jer u ovim uslovima situacija može postati samo gora bez dijaloga.

„Dijalog je bolji od nikakvog dijaloga. Trenutno je dijalog u toku, a o mnogim pitanjima čak intenzivno razmjenjujemo mišljenja. Problem je u tome što su Amerikanci spremni da saslušaju i čuju samo sebe kada se radi o mnogim temama, ali to ne znači da dijalog treba prekinuti“, zaključio je diplomata.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan je izjavio da SAD nemaju pravo da zahtijevaju obnavljanje režima sankcija UN protiv Teherana, jer su izašli iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o Iranu.

Portparol je istakao da je to stav apsolutne većine članova SB UN i međunarodni konsenzus.

„Kineska strana odlučno istupa protiv jednostranih sankcija SAD protiv drugih zemalja. Kineska strana uporno poziva SAD da izvršava odluke SB UN, svoje međunarodne obaveze i da poštuje zakonska prava i interese drugih zemalja“, dodao je kineski diplomata.

Ranije je saopšteno da će američki državni sekretar Majk Pompeo uskoro obavijestiti članove Savjeta bezbjednosti UN o obnavljanju sankcija protiv Irana. On je rekao da ukoliko Rusija i Kina to budu ometale Amerika će odgovoriti sankcijama.

(Sputnjik)

Show More

Related Articles

Back to top button