bliski istok

Abbas: Palestina ujedinjena protiv zavjera/ Emirati su nam zabili nož u leđa

IRIBINA – Predsjednik Palestinske samouprave, Mahmud Abbas, istakao je da Palestina ujedinjena stoji protiv svih zavjera i onih koje ih kuju protiv palestinskog pitanja.

Na sastanku palestinskih lidera koji je održan u utorak u Ramallahu, Abbas je rekao da Palestina trostruki sporazum o normalizaciji odosa na relaciji Sjedinjene Američke Države – cionistički režim Izraela – Ujedinjeni Arapski Emirati smatra udracem nožem u leđa palestinskom narodu te mu se zasigurno protivi.

Abbas je pojasnio da su palestinske vlasti ranije jasno saopštili svoj stav i protivljenje po pitanju takvog sporazuma, te da će se  protiviti normalizaciji odnosa bilo koje druge države s Izraelom.

„Niko nema pravo da govori umjesto palestinskog naroda, i samo mi Palestinci možemo govoriti u svoje ime ili učiniti nešto. Tačno je da je pitanje Palestine i islamsko i arapsko pitanje, i svi ga trebaju podržavati, ali to nikako ne znači da oni mogu odlučivati umjesto palestinskog naroda“ – kazao je.

U nastavku, on je rekao da Ujedinjeni Arapski Emirati žele da stvore opravdanje i kažu da nam žele pomoći te da se protive „sporazumu stoljeća“, kao da se palestinsko pitanje ograničava samo na „sporazum stoljeća“.

„Te igrice odbacujemo, a sporazum o primirju smatramo nož u leđa palestinskom narodu“ – dodao je.

 

Show More

Related Articles

Back to top button