bihvijesti

SIPA u Bratuncu uhapsila dvije osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata u BiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su u saradnji sa srbijanskom policijom u Bratuncu, u okviru akcije “Kajak”, uhapsili dvije osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata, odnosno za organizovani kriminal koji je za cilj imao prevoz migranata iz Srbije u BiH.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije i policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Srbije, realizovali su akciju kodnog naziva “Kajak”, u kojoj su na području Bratunca lišene slobode dvije osumnjičene osobe.

U ovoj akciji, do sada, na području obje države lišeno je slobode 9 osumnjičenih lica. Tokom rada na predmetu podršku je pružio i Policijski centar Jugoistočne Evrope – SELEC.

Dvije osobe su slobode lišene zbog postojanja osnovane sumnje da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ileganih migranata iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Izvršenim pretresom privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz o izvršenju krivičnih djela u krivičnom postupku.

Radi se o istrazi Tužilaštva BiH protiv osoba osumnjičenih da su u sadejstvu sa osobama iz Srbije organizovali krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata sa područja Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini na teritoriju BiH, čime se značajno ugrožava sigurnost i usložnjava situacija sa ilegalnim migrantima u BiH.

Rad na operativnoj akciji “Kajak” se nastavlja.

(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button