bliski istokvijesti

Afganistanska vlada počela s oslobađanjem 80 od posljednjih 400 zatvorenika

IRIBINA – Afganistanska vlada počela je s oslobađanjem zadnjeg kontingenta od 400 talibanskih zatvorenika čije oslobađanje militanti žele prije nego što pristanu na pokretanje mirovnih pregovora – saopćio je u petak portparol nacionalne sigurnosne agencije.

Vlada je pristala u nedjelju da oslobodi 400 “tvrdokornih” zatvorenika nakon što je konsultovala veliku skupštinu plemenskih starješina i drugih čelnika lokalnih zajednica, poznatu kao Loya Jirga.

– Vlada je jučer oslobodila 80 od 400 talibanskih zatvorenika u cilju ubrzanja napora u direktnim razgovorima na dogovaranju trajnog primirja širom zemlje – izjavio je Javid Faisal, portparol  Nacionalnog vijeća sigurnosti.

On nije rekao kada će biti oslobođeno preostalih 320 zatvorenika.Neslaganja oko oslobađanja zatvorenika, među kojima su neki od optuženih za najkrvavije napade u Afganistanu, odgodila su pregovore mjesecima dok Sjedinjene Države povlače vojnike u okviru sporazuma potpisanog s talibanima u februaru.

Predsjednik Ashraf Ghani u ponedjeljak je objavio dekret o oslobađanju posljednjeg kontingenta zatvorenika.Talibani nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom. Oni su ranije tvrdili da će pristupiti mirovnim pregovorima u Kataru s vladom koja uživa američku podršku u roku od sedmice o oslobođanju posljednjih preostalih zatvorenika.Talibani su uvijek odbijali razgovore s vladom, koju odbacuju kao “američke marionete”.

Oni su, međutim, pristali na razgovore o diobi vlasti u okviru sporazuma postignutog sa Sjedinjenim Državama, o povlačenju američkih vojnika u zamjenu za talibanske sigurnosne garancije, prenosi Reuters.

Show More

Related Articles

Back to top button