vijesti

Mas poručio Trampu: Niko nema pravo diktirati evropsku energetsku politiku

Sankcije između partnera definitivno su pogrešan put

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas upozorio je Sjedinjene Države da se ne miješaju u završetak ruskog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, naglasivši da Evropa ima pravo izbora vlastitih izvora energije.

“Sankcije između partnera definitivno su pogrešan put”, rekao je Mas tokom zajedničke konferencije za novinare s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi, dodajući da bi svaki pokušaj sprečavanja dovršetka cjevovoda predstavljao kršenje suvereniteta njegove zemlje.

”U konačnici naša je suverena odluka odakle ćemo se opskrbljivati energijom. Nijedna zemlja nema pravo diktirati evropsku energetsku politiku i prijetiti. To neće završiti dobro”.

Mas je u ponedjeljak rekao da je izrazio “nezadovoljstvo” u vezi s državnim sekretarom Majkom Pompeom, nakon što su američki zakonodavci zaprijetili “snažnim pravnim i ekonomskim sankcijama” protiv njemačke firme uključene u energetsku inicijativu.

Njemački mediji prošlog su mjeseca objavili da su američko Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo energetike upozorili evropske naručitelje na potencijalne posljedice u slučaju sudjelovanja u izgradnji cjevovoda.

Vašington se jasno protivi završetku izgradnje cjevovoda Sjeverni tok 2, čija je izgradnja prošle godine privremeno zaustavljena, nakon što su SAD zaprijetile plovilima država koje su bile uključene u projekt, sankcijama.

Američki predsjednik Donald Tramp nedavno se požalio da Njemačka pokazuje nezahvalnost time što sklapa energetske dogovore s Rusijom.

“Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bismo trebali štititi Njemačku od Rusije. O čemu se ovdje radi?”, stoji u Trampovoj objavi na Twitteru.

Naftovod vrijedan 11 milijardi dolara, u vlasništvu ruskog Gazproma, udvostručit će količinu ruskog prirodnog plina koji se transportira u Njemačku. Moskva je osudila stav Vašingtona kao predstavnika nelojalne konkurencije i obećala je razviti novu strategiju za dovršetak projekta, ako SAD krene naprijed sa sankcijama.

(Logicno.com)

Show More

Related Articles

Back to top button