bliski istoksvijetvijesti

Eksplozija iz Bejruta mogla bi se ponoviti u Jemenu i Libiji

IRIBINA – Hiljade tona amonijevog nitrata, visoko eksplozivnog hemijskog jedinjenja, koje je nedavno izazvalo razornu eksploziju u Bejrutu, pohranjene su u jemenskom lučkom gradu Adenu.

Okupacijske saudijsko-emiratske snage drže tu materiju u blizini luke.

Guverner Adena na jugu Jemena kazao je da je ta materija pohranjena u Adenu prije tri godine, i da nisu pronađena ¸nikakva rješenja ni mjere kojima bi se građani i njihova imovina držali podalje od moguće opasnosti.

Tariq Salam je upozorio da je količina amonijevog nitrata koja je pohranjena u Adenu gotovo dva puta veća od one koja je raznijela libanonsku prijestolnicu u utorak.

Jemenska TV Al-Masirah prenijela je Salamove riječi, koji je kazao da su hemikalije zaplijenile snage saudijske koalicije i da su uskladištene u luci u Adenu, ali da su napuštene, te da sada ugrožavaju živote građana u slučaju eksplozije.

Procjenjuje se da je pohranjeno 4900 tona amonijevog nitrata, i to u blizini stambenog područja.

Istovremeno, predsjednik libijske naftne kompanije, Mustafa Sunullah, upozorio je da bi se i u toj zemlji mogla dogoditi katastrofa veća od one koja je pogodila Bejrut, zbog obustave izvoza libijske nafte, koja je sada pohranjena u skladištima.

„Naftne luke su zatvorene, a izvoz nafte obustavljen. Ako se skladišta nafte nađu u dodiru s bilo kakvim izvorom toplote ili vatre, dogodit će se katastrofa veća od eksplozije u Bejrutu“ – kazao je on upozoravajući da je naftna struktura pod vojnom kontrolom, a plaćenici i pojačano vojno prisustvo i sukobi povećavaju rizik i opasnost od katastrofe.

„Takvo razaranje izbacilo bi Libiju s naftnog tržišta duge godine“ – upozorio je libijski zvaničnik.

Show More

Related Articles

Back to top button