bliski istoksvijetvijesti

Čelnik Hezbollaha: Eksplozija u Bejrutu nema nikakve veze s Hezbollahom

IRIBINA – Obraćajući se naciji putem videokonferencije, generalni sekretar libanonskog pokreta otpora, Sejjid Hasan Nasrallah, odbacio je sva nagađanja o tome da je eksplozija koja se u utorak dogodila u luci u Bejrutu mogla imati veze s tom grupom.

Eksplozija u Bejrutu je veoma velika i opasna katastrofa koja će imati socijalne, zdravstvene i ekonomske posljedice po Libanon, kazao je on, objavljujući da je Hezbollah spreman pomoći vladi u ublažavanju posljedica tragedije i prevazilaženju krize.

On je istakao da su sve snage, osoblje i oprema Hezbollaha na raspolaganju vlade, te da je pokret spreman učestvovati u rješavanju pitanja smještaja porodica koje su ostale bez krova nad glavom.

Čelnik Hezbollaha zahvalio se inostranim delegacijama i predstavnicima na pomoći koju su pružili.

U drugom dijelu svog obraćanja, od je odbacio navode o tome da se eksplozija dogodila u skladištima raketa Hezbollaha i nazvao ih krajnjom nepravdom i zločinom.

„Mi odlučno i ozbiljno negiramo postojanje bilo kakvih raketa ili eksplozivnih materija koje pripadaju nama (Hezbollahu) u luci u Bejrutu, što u prošlosti što u sadašnjosti“ – istakao je odbacujući i tvrdnje nekih medija da je Hezbollah upravljao lukom.

„Niti upravljamo lukom u Bejrutu, niti je nadgledamo. Mi uopšte i ne znamo šta se sve nalazi u toj luci. Mi bolje poznajemo luku u Haifi (u Izraelu), od luke u Bejrutu. Mi nismo odgovorni za luku u Bejrutu, nego za onu u Haifi, jer je ona dio strategije odbrane Libanona“ – poručio je Nasrallah.

On je također kazao da je „otpor sa svojom iskrenošću, kredibilitetom, snagom i položajem u regionu i zemlji mnogo veći od toga da mu neki lažljivi neprijatelji i oni koji iskrivljavaju istinu i žele potpiriti unutrašnji rat nanesu štetu. Takvi će biti poraženi“ – istakao je.

Govoreći o tome kako neki nastoje politički iskoristiti katastrofu koja se dogodila, Nasrallah je kazao kako Hezbollah vjeruje da sada nije pogodan trenutak za političko i stranačko razračunavanje, i pozvao građane da osude sve medije i poteze koji bi Libanon mogli gurnuti prema građanskom ratu.

„Sada je trenutak za ublažavanje bolova i stavljanje mehlema na rane“ – kazao je najavljujući da će Hezbollah na lažne optužbe odgovoriti u neko drugo vrijeme.

Nasrallah je pozvao da se sprovede transparentna istraga koja će otkriti istinu, i da se osude svi koji snose odgovornost za tragediju. U suprotnom, Libanon bi se mogao suočiti s krizom opstanka države.

 

Show More

Related Articles

Back to top button