svijetvijesti

Njemačka i Francuska napustile pregovore o reformi SZO zbog nametanja SAD

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije zbog pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da vode glavnu riječ u pregovorima iako je Vašington ranije odlučio da Amerika napusti tu organizaciju.

Potez Njemačke i Francuske udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, trenutno predsjedavajući G7, nadao da će u septembru objaviti zajednički plan za reformu SZO, dva mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora, prenosi Sputnik.

Sjedinjene Države su u julu obavijestile da će napustiti SZO za godinu dana, nakon što je Tramp optužio tu organizaciju da je previše bliska sa Kinom i da loše upravlja pandemijom koronavirusa, što je SZO odbacila.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli vlada Njemačke, Francuske, Britanije i Italije nisu imali komentare.

U međuvremenu, francusko ministarstvo zdravlja je saopštilo: “Sjedinjene Države ne bi smjele biti predvodnik u reformi SZO nakon što su objavile da namjeravaju da napuste tu organizaciju”, prenose agencije.

Show More

Related Articles

Back to top button