bliski istoksvijetvijesti

Hamas: Izrael želi izvesti svoju krizu u Gazu

IRIBINA – Palestinski pokret otpora Hamas kazao je da su sinoćnji zračni napadi na okupirani Pojas Gaze „poruka eskalacije i agresije“ i pokušaj izraelskog režima da „izveze svoju unutrašnju krizu u Pojas“.

Izraelski ratni avioni napali su nekoliko lokacija u centralnim i južnim dijelovima te priobalne enklave u ranim satima u ponedjeljak. Izraelska vojska ustvrdila je u saopštenju da je pogodila položaje koji pripadaju pokretu Hamas u Gazi, u odgovoru na navedne raketne napade nekoliko sati ranije.

U ponedjeljak, glasnogovornik Hamasa, Fawzi Barhoum, rekao je da je cilj nove izraelske agresije odvlačenje pažnje od pogoršane političke situacije unutar Izraela, dok se premijer Benjamin Netanjahu suočava s masovnim protestima.

Otpor, koji „dobro zna za planove okupatora i načine njihovog razmišljanja i zna kako da se nosi s njim, neće dozvoliti da Gaza postane područje za izvoz njihove krize“ – kazao je Barhoum.

U Izraelu se održavaju velike demonstracije protiv Netanjahua, te se on trenutno suočava s rekordnim brojem slučajeva zaraze i smrti od koronavirusa, a stopa nezaposlenosti od više od 20 posto se povećava.

Show More

Related Articles

Back to top button