iranvijesti

Pompeo zabrinut zbog sporazuma između Kine i Irana

Kritikovao izvještaje da su Peking i Teheran blizu potpisivanja sporazuma u vrijednosti od 400 milijardi američkih dolara

Američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je da će kineski trgovinski sporazum s Iranom „destabilizirati Bliski istok“.

U intervjuu za Fox News 2. augusta, Pompeo se osvrnuo na odnose između Irana i Kine, bolnu tačku Sjedinjenih Američkih Država, kritikujući izvještaje da su Peking i Teheran blizu potpisivanja ekonomskog i sigurnosnog sporazuma u vrijednosti od 400 milijardi američkih dolara.

On je kazao da će sankcije protiv Irana biti uvedene i kineskim državnim firmama, tvrdeći da je pristup Teherana oružju i novcu „rizičan za region“.

„Ulazak Kine u Iran destabilizirat će Bliski istok“ – kazao je.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana, Sejjid Abbas Mousavi, rekao je 31.jula  da je stav Irana po pitanju odnosa s Kinom dugoročni i zasnovan na interesima, te da su relacije dvije zamlje „skupe za one koji podržavaju američku politiku maksimalnog pritiska“ na Iran.

Iran i Kina ranije su potpisali sveobuhvatni strateški plan saradnje za period narednih 25 godina, koji uključuje brojna polja saradnje, od ekonomije i ulaganja, do kulturne i vojne saradnje.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, među kojima i Izrael, strahuju od partnerstva ove dvije azijske sile, te sporazum nastoje prikazati kao „prijetnju po region“.

Show More

Related Articles

Back to top button