bliski istoksvijetvijesti

Nastavljeni protesti protiv Netanjahua

IRIBINA – Hiljade demonstranata se sedmicama okuplja ispred službene rezidencije Benjamina Netanyahua i u ulicama Jerusalema (Kudsa), tako je bilo i sinoć. Okupljeni su uglavnom nezadovoljni premijerom i traže njegovu ostavku.

Demonstracije u centralnom Jerusalemu zajedno s manjim skupovima u Tel Avivu u blizini Netanyahuove kuće na plaži su pokrenute prije nekoliko sedmica, održavaju se dva puta sedmično i ne pokazuju znakove jenjavanja.

Hiljade Izraelaca je ovo ljeto izlazio na ulice pozivajući Netanyahua na ostavku te protestovalo protiv načina na koji on vodi epidemiološku krizu. Okupljeni danima poručuju i to da Netanyahu ne bi trebalo da ostaje na vlasti u periodu dok mu se sudi zbog korupcije.

Cionistički mediji izvještavaju da je najmanje 10.000 ljudi demonstriralo u blizini zvanične rezidencije sinoć u Jerusalemu, a da je također ulicama grada marširalo hiljade ljudi. Demonstranti su nosili izraelsku zastavu i puhali u glasne rogove, a napravili su i plakate na kojima piše da je Netanyahu “ministar kriminala”.

Ovi skupovi su najveći u Izraelu od 2011. godine kada su građani protestovali zbog visokih životnih troškova, prenosi France24.

Iako su demonstracije uglavnom bile mirne posljednjih nekoliko dana, ne samo da se smiruje kako je to Netanyahu pokušavao predstaviti, nego protesti pokazuju i znakove nasilja. Neki od okupljenih su se sukobljavali sa policijom optužujući ih da koriste pretjeranu silu, a okupljene je napala čak i desničarska grupa Netanyahuovih pristalica.

Njih je policija i ranije, ali i sinoć hapsila. Prijavljeno je da je u subotu uhapšen muškarac koji je izašao iz automobila kako bi kamenjem gađao demonstrante prilikom čega je povrijeđena 63-godišnjakinja.

 

IZVOR : Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button