bliski istokSirijavijesti

Američka firma potpisala ugovor s kurdskim jedinicama o pljački sirijske nafte

IRIBINA – Američki senator Lindsey Graham otkrio je da je jedna američka naftna kompanija potpisala ugovor sa Sirijskim demokratskim snagama o „širenju naftnih polja na sjeveroistoku Sirije“.

Graham, republikanski senator, je na sastanku Komisije za inostrane odnose u Senatu, kojem je prisustsvovao i ministar vanjskih poslova SAD, Mike Pompeo, kazao:

„Mazlum Abdi, zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga mi je rekao da je potpisao sporazum s jednom američkom naftnom kompanijom u vezi sa širenjem naftnih polja na sjeveroistoku Sirije. Abdi je rekao da je to najbolji način za pomoć svima u regionu.“

Pompeo je također potvrdio da SAD podržava taj sporazum „za čije je potpisivanje trebalo više vremena nego što se očekivalo. Mi sada nastojimo da sprovedemo taj sporazum“.

Kompanija koja je potpisala sporni sporazum je najvjerovatnije Delta Crescent Energy LLC.

Sporazum je ilegalan, jer je jedna strana koja ga je potpisala to učinila bez koordinacije ili dozvole vlade u Damasku.

Sjedinjene Američke Države tim sporazumom nastoje utvrditi svoje vojno prisustvo u Siriji.

Sirijska novinska agencija SANA danas je prenijela riječi izvora iz Ministarstva vanjskih poslova Sirije koji je kazao sa Sirija snažno osuđuje taj sporazum s ciljem krađe sirijske nafte pod nadzorom američke vlade.

Izvor je naglasio da je taj sporazum pljačka u kojoj jedna grupa lopova prodaje, a druge kupuje sirijsku naftu, i narušava sirijski suverenitet.

Ministarstvo je kazalo da je sporazum ilegalan i da nema nikakvu zakonsku ispravnost.

 

Show More

Related Articles

Back to top button