bliski istoksvijetvijesti

Budžet Saudijske Arabije manji za 36 posto zbog pada cijene nafte

IRIBINA – Prihodi od nafte, glavni izvor državnog budžeta te zemlje, pali su za 35 posto, na 59,9 milijardi dolara, prvenstveno zbog pada cijena sirove nafte u svijetu.

Budžetski deficit Saudijske Arabije u prvoj polovici ove godine iznosio je 38,2 milijarde dolara (143,3 milijarde rijala), prvenstveno zbog pada cijene nafte koji je uslijedio uslijed globalne pandemije koronavirusa.

U saopćenju Ministarstva finansija navodi se da su budžetski prihodi u prvoj polovini godine smanjeni za 36 posto, na 86,9 milijardi dolara, u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od nafte, glavni izvor državnog budžeta te zemlje, pali su za 35 posto, na 59,9 milijardi dolara, prvenstveno zbog pada cijena sirove nafte u svijetu.

Pored toga, uslijed prekida većine ekonomskih aktivnosti zbog restriktivnih mjera protiv COVID-19, prihodi privrednih grana izvan naftnog sektora smanjeni su također za 37 posto, na 27,1 milijardu dolara.

– Javni dug porastao za 21 posto –

Javni ili državni dug u ovoj zemlji, koji je na kraju 2019. iznosio 180,8 milijardi dolara, porastao je za 21 posto na kraju prvih šest mjeseci ove godine i dostigao 218,6 milijardi dolara.

Saudijska Arabija, u kojoj 70 posto budžeta čine prihodi od nafte, najveći je svjetski izvoznik nafte i treća zemlja po proizvodnji ovog energenta.

Show More

Related Articles

Back to top button