bihvijesti

Pisac iz Beograda: Sačuvajmo Sarajevsku ulicu, ogriješili smo se o taj grad

Dejan Tiago Stanković, slavni pisac i književni prevodilac iz Beograda, priključio se sve većem broju glasova iz ovog grada koji traže od tamošnjih gradskih vlasti da ne diraju nazive ulica dobijenih po toponimima iz vremena nekadašnje Jugoslavije. 

Posebno se to odnosi na Sarajevsku ulicu, koja bi trebala dobiti novi naziv, zajedno s ulicama Ljubljanska, Hrvatska, Splitska, Mostarska, Bosanska, prenosi radiosarajevo.ba.

“Što se tiče Sarajevske ulice, podsjetio bih da je nama duša griješna i da je, zato što su ovi koji su sada u Srbiji na vlasti to tako htjeli, taj grad koji nam ništa nije skrivio krvnički bombardovan. Stradale su hiljade nevinih ljudi, naših prijatelja, zemljaka. To bez naših vlasti nije bilo moguće. Ozbiljno smo ogriješili dušu što tada nismo uspjeli to da spriječimo.

Najmanje što možemo da učinimo je da makar simbolično ne dozvolimo da mijenjaju ime Sarajevske ulice. Šta je nama, na kraju krajeva, skrivilo Sarajevo? Koliko je otuda ljudi u Beograd gledalo kao u prijestonicu? Nije u redu prema njima. Ružno je, pokazuje nedostatak dobrog ukusa i ne odgovara velegradskom duhu, jer Beograđani nisu mrzitelji. Tako makar ja smatram. Zato, pustite naše ulice na miru”, napisao je Stanković na Facebooku.

Show More

Related Articles

Back to top button