bliski istoksvijetvijesti

Saudijska Arabija i njeni plaćenici opljačkali 48 miliona barela jemenske nafte

IRIBINA – Jemenski ministar za naftu i minerale rekao je da je Saudijska Arabija zajedno sa svojim plaćeničkim snagama opljačkala oko 48 miliona barela jemenske sirove nafte tokom proteklih nekoliko godina.

Ahmed Daress je kazao da su Saudijska Arabija i njeni saveznici ukrali oko 18 miliona barela samo 2018.god, i još dodatnih 29,5 miliona u 2019.god, izvijestila je TV mreže na arapskom jeziku Al-Masirah.

Zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijska Arabija vodi destruktivni rat protiv Jemena kako bi na vlast vratila bivšeg predsjednika i svog saveznika Mansura Hadija.

Daress je kazao da agresori nastavljaju s pljačkom jemenske nafte, dok je jemenskom narodu prijeko potrebno gorivo i naftni derivati zbog teške opsade i ekonomske blokade koju je uvela Saudijska Arabija.

Ministar je kazao da je vrijednost nafte koja je opljačkana samo tokom 2018.god. oko 1,25 milijarde američkih dolara, te da neki jemenski trgovci sarađuju sa Saudijskom Arabijom i njenim plaćenicima u iskorištavanju prirodnih resursa te zemlje.

Prema riječima Daressa, vlada u San’i mogla bi isplatiti plaće radnicima u javnom građanskom sektoru u Jemenu, da nafta nije ukradena.

Odvojeno, zvaničnik jemenskog Ministarstva zdravlja, Abdulkarim Al-Nahari, u subotu je upozorio da će oko 500 pacijenata dnevno umirati u odjelima za hitne slučajeve u bolnicama, ukoliko one prekinu svoje operacije zbog nedostatka goriva.

Show More

Related Articles

Back to top button