bliski istoksvijetvijesti

Odbili smo prijedlog od 15 milijardi dolara za razoružavanje grupa otpora

IRIBINA – Šef političkog biroa palestinskog pokreta otpora Hamas, Ismail Hanije, za katarske medije je kazao da je ta grupa odbila prijedlog za razoružavanje otpora, vrijedan 15 milijardi američkih dolara.

Hanije je kazao da je taj prijedlog iznesen Hamasu prije dva mjeseca.

„Prije dva mjeseca, neke strane, za koje znamo da su ih poslale velike sile, došle su kod nas i predložile nam nove projekte u Pojasu Gaze u vrijednosti oko 15 milijardi dolara, uključujući izgradnju aerodroma, luke i sl. Taj prijedlog nam je prenesen preko posrednika. Ali, zauzvrat, vojna krila grupa otpora morala bi se razoružati i integrisati u policijske snage, a oružje otpora, posebno teško naoružanje i rakete koje mogu gađati Tel Aviv i preko njega, moralo bi se oduzeti. Također, Pojas Gaze imao bi odvojenu upravu. Oni su željeli kraj otpora“ – pojasnio je on.

Palestinski zvaničnik je naglasio da je taj prijedlog odbijen, jer nema šanse da budu prihvaćeni projekti čiji je uslov izdaja Palestine, otpora, Kudsa i palestinskog naroda na Zapadnoj Obali.

„Mi želimo okončanje blokade Gaze. Luku i projekte u Gazi želimo kao svoje pravo, a ne u zamjenu za političke principe i razoružavanje“ – istakao je.

 

Show More

Related Articles

Back to top button