bliski istokSirijavijesti

Komandant koalicije odbija da otkrije broj američkih trupa u Siriji

IRIBINA – Kenneth Ekman, zamjenik komandanta operacije Inherent Resolve, odbio je tokom konferencije za štampu u srijedu da kaže broj američkih trupa u Siriji kako bi spriječio bilo kakav uvid u njihove snage u toj zemlji.

“Brojevi u Siriji ukazuju na specifične snage. Pazimo na to koliko konkretno navodimo brojeve s obzirom na naše ograničeno djelovanje”, rekao je Ekman.

Ekman je istakao da se Sjedinjene Države trude da osiguraju da u Siriji imaju dovoljnu silu za postizanje američkih ciljeva u toj zemlji.

Zamjenik komandanta napomenuo je da je fokus koalicije u Siriji da suzbiju prijetnju terorističke grupe Daesh (poznate kao ISIS/ISIL/IS/Islamska država). Ekman je rekao da u Siriji postoje preostale snage Islamske države, ali da ih koalicija i Sirijske demokratske snage prilično uspješno eliminišu.

Koalicija više od 60 država predvođena SAD izvodi vazdušne napade i druge operacije protiv Daesh u Iraku od avgusta 2014., a u Siriji od septembra 2014. Međutim, koalicija u Siriji djeluje bez odobrenja sirijske vlade ili Savjeta bezbjednosti UN.

 

IZVOR : Logicno.com

Show More

Related Articles

Back to top button